Universul Prieteniei
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.
Tabăra de creaţie

PARTENERI MEDIA


BUZAU- Evenimente Tvr_ia10

BUZAU- Evenimente Sigla_13



BUZAU- Evenimente Logorr10



BUZAU- Evenimente Agenti10


BUZAU- Evenimente Sigla_12




Parteneri
PARTENERI

USR-Fil.Iaşi

BUZAU- Evenimente Usr.png_zpswlwosewt

Biblioteca Judeţeană “Gheorghe Asachi” Iaşi
BUZAU- Evenimente Logo%20gh%20asachi_zpsrat2ap93

Asociaţia Literară „Păstorel”
BUZAU- Evenimente Logo_p_zpswlzkexoc

Editura PIM

BUZAU- Evenimente Logo_PIM_zpsryukazl0

Complexul Muzeal "Moldova" Iaşi

BUZAU- Evenimente Palat_11






Ultimele subiecte
» Mihai LEONTE poetul armoniei si al optimismului...
BUZAU- Evenimente EmptySam Iun 03, 2017 11:37 pm Scris de Mihai LEONTE

» Buna! cum mai esti tu astazi?
BUZAU- Evenimente EmptyMier Sept 14, 2016 8:10 pm Scris de Rodica Rodean

» Titi Nechita
BUZAU- Evenimente EmptySam Iul 16, 2016 4:40 am Scris de Titi Nechita

» Tabăra de creaţie şi recreaţiei: Botoşani-plai eminescian, ziua 1
BUZAU- Evenimente EmptyMar Apr 12, 2016 5:42 am Scris de Admin

» Tabără de creaţie şi recreaţie:Botoşani – plai eminescian, ziua 2
BUZAU- Evenimente EmptyMar Apr 12, 2016 5:38 am Scris de Admin

» Tabăra de creaţie şi recreaţie:Botoşani-plai eminescian, ziua 3
BUZAU- Evenimente EmptyMar Apr 12, 2016 5:33 am Scris de Admin

» Tabăra de creaţie şi recreaţie:Botoşani-plai eminescian, ziua 4
BUZAU- Evenimente EmptyMar Apr 12, 2016 5:27 am Scris de Admin

» Tabăra de creaţie şi recreaţie:Botoşani-plai eminescian, ziua 5
BUZAU- Evenimente EmptyMar Apr 12, 2016 5:17 am Scris de Admin

» Tabără de creaţie şi recreaţie:Botoşani–plai eminescian, ziua 6
BUZAU- Evenimente EmptyMar Apr 12, 2016 5:10 am Scris de Admin

web trafic

universulprieteniei.org trafic.ro

BUZAU- Evenimente Labels=0 ===========================
Căutare
 
 

Rezultate pe:
 


Rechercher Cautare avansata


BUZAU- Evenimente

4 participanți

In jos

BUZAU- Evenimente Empty BUZAU- Evenimente

Mesaj Scris de Teo Cabel Dum Mai 06, 2012 6:32 pm

Lansare de carte- CARMEN TANIA GRIGORE

BUZAU- Evenimente Carmenjpg
BUZAU- Evenimente Carteacuprietenixxxiiic

Sâmbătă 28 aprilie 2012, Carmen Tania Grigore și-a lansat ultimul volum de poezie, „UN SEZON CÂT O VIAȚĂ” , la Buzău. A preferat să fie „acasă” lângă prieteni vechi, colegi de cenaclu și public, la „Renașterea Buzoiană” la Casa de Cultură. Spun acasă, pentru că, deși stabilită în Anglia din 2007, este născută la Nehoiu, județul Buzău,18 mai 1962.
„Un pas înainte ,dar nu un pas decisiv” a fost opinia lui Stan Brebenel la acest al treilea volum având în ascendență încă două : „Pulsul țărânii”,ed. Rafet,Rm. Sărat.2009 , „Minutul de sinceritate”, ed.Rafet,Rm. Sărat, iunie 2011.
Pe marginea și despre carte au vorbit: Poetul și jurnalistul Marin Ifrim, profesorul Stelian Grigore a citit poezia ”Scrisoare pentru mama”și „Un sezon cât o viață”. Profesorul Grigore Postelnicu a punctat ca dominante în versuri „multă tinerețe” și ”sentimentul timpului”.„ Volumul trebuie urmat și de o altă etapă în creația Taniei Grigore și să nu se lase încântată de laudele practicate pe siturile on-line!”
„Coroborând titlul cu conținutul volumului , echivalarea unei perioade scurte cu întreaga existență este o aplecare spre introspecție atât a autoarei cât și a cititorului. Un moment al conștientizării pozitivului și bucuriei, dar și al eșecurilor și tristeților inerente vieții omului.(Teo Cabel). Ștefan Dima a vorbit pe tema dorului de casă ,de țară ca „fiu al durerii” cunoscând situația de „copac fără rădăcini” . Stan Brebenel , a remarcat „ două teme generoase: „ poemele de dragoste cu un lirism deosebit „captiv între buze/numele tău/dă gust/așteptării/în cămața gândului/trupul /se împuținează/doar inima/rămâne durabilă/ca un ochi de agată/alungând uitarea” (efecte suprapuse)și înstrăinarea și dorul .
Marin Ifrim , moderatorul , a prezentat una din prietenele bune și colegă de cenaclu prin corespondență din perioada tinereții autoarei, Sofia Covaci,care a rememorat cu emoție vremurile când își corectau la sînge textele si „sufeream ca niște câini când le primeam ciopârțite. Tania se caută pe ea. Îi admir tenacitatea,mă bucur că s-a regăsit”. Au mai participat la discuții Marilena Grigore(coincidență de nume)„personalitatea orizontului dumneavoastră corespunde cu orizontul nostru de așteptare” . Emil Niculescu a fost mai rezervat cu aprecierile dar, e normal la o lansare să fie diversitate.
Președintele asociației „Renașterea Buzoiană ” și-a exprimat aprecierea pentru cartea lansată, cât și speranța ca manifestările în cadrul asociației să dureze cât mai mult pentru a veni în sprijinul tinerilor scriitori .
Surpriza a fost prezența lui Laurențiu Belizan cu volumul său de debut„Pareidolia”, lansat pe 24 noiembrie la ”Humanitas” în urma concursului literar de debut Unicredit. Acesta a felicitat-o pe Tania Grigore și a primit din partea „Renașterii Buzoiene” o ”Diplomă de merit”.
Autoarea, în cuvântul de încheiere a concluzionat că s-a regăsit în părerile vorbitorilor chiar și în cele critice. Volumul apărut este pentru Carmen Tania Grigore într-un an de reper (ghiciți uitându-vă la data nașterii). O perioadă a stat departe de scrisul propriu zis și de aceea reintrarea în „mână” nu este comoda. Despre volum a spus că este o radiografie lăuntrică. A mulțumit cenaclului on line „Lira 21”. și prietenei Luminița Zaharia (poetă)venită de la București.
Au participat alături de cei mai sus menționați: Nicolae Pogonaru poet, membru USR, Dr. Oncioiu Gheorghe prozator,Ion Gătej, George Stoian, Violanda Georgescu, Pompiliu Dobrin pictor, Dan Done, Dumitru Dănăilă romancier.
Mult succes Carmen Taniei Grigore în noua etapă , pe care și de care este conștientă că trebuie să o parcurgă, a itinerariului său literar spre afirmare ca scriitor peren. Anticipând evenimentul care urmează îi uram ”La mulți ani , inspirație și consacrare !”

Teo Cabel
Teo Cabel
Teo Cabel

Mesaje : 11
Data de inscriere : 30/04/2012
Varsta : 57
Localizare : Buzau

Sus In jos

BUZAU- Evenimente Empty Re: BUZAU- Evenimente

Mesaj Scris de Dorina Ciocan Neculce Mier Mai 09, 2012 9:17 am

felicitari doamnei Tania pentru volum si m-am bucurat sa aud ca au participat oameni a caror poezie o pretuiesc. mult succes tuturor celor de la Buzau. ne bucuram ca ati prezentat evenimentul, domnule Teo
Dorina Ciocan Neculce
Dorina Ciocan Neculce

Mesaje : 558
Data de inscriere : 06/04/2011
Varsta : 60
Localizare : Iaşi

Sus In jos

BUZAU- Evenimente Empty Mulțumiri

Mesaj Scris de Teo Cabel Mier Mai 09, 2012 6:54 pm

Bună dimineața!Mulțumesc pentru timpul acordat.
După cum se observă încercăm să menținem linia de plutire și ,de ce nu mai mult la Buzău.
Succes la lansare! Voi fi și eu sâmbătă la un eveniment similar: Trandafir Sîmpetru - „Pădurea de gheață” (versuri).Editura Dacia XXI Smile
Toate cele bune,
Teo Cabel
Teo Cabel
Teo Cabel

Mesaje : 11
Data de inscriere : 30/04/2012
Varsta : 57
Localizare : Buzau

Sus In jos

BUZAU- Evenimente Empty Re: BUZAU- Evenimente

Mesaj Scris de Rodica Rodean Mier Mai 09, 2012 7:29 pm

Salutăm prezenţa dvs pe acest site şi vă mulţumim că aţi decis să ne ţineţi la curent cu evenimentele culturale de la Buzău.
Aşteptam comentarii de la lansarea volumului „Pădurea de gheață” a domnului Trandafir Sîmpetru, "antreprenorul care a scris 19 cărti", după cum spune presa .

http://www.adevarul.ro/locale/braila/Trandafir_Sampetru-antreprenorul_care_a_scris_19_carti_0_164383851.html

BUZAU- Evenimente Dacia2
BUZAU- Evenimente 64714116

MULT SUCCES !!!
Rodica Rodean
Rodica Rodean

Mesaje : 1506
Data de inscriere : 16/03/2011
Varsta : 71
Localizare : Iasi

Sus In jos

BUZAU- Evenimente Empty CONCURSUL DE CREAȚIE PENTRU ELEVI „CONSTANTIN PETCU” - LANSARE TRAIAN SÂMPETRU

Mesaj Scris de Teo Cabel Dum Mai 13, 2012 11:23 pm

Dublu eveniment cultural

Concurs de creație pentru elevi şi lansare de carte
De ce trebuie ținută vie memoria unui om? Ce trebuie să faci să nu fii uitat? Sunt întrebări pe care ni le punem de-a lungul vieții, interacționând cu alte destine care ne impresionează, ne ajută să ne limpezim viziuni, să pornim pe drumul dorit sau, de ce nu, negândit până la un moment dat. Mulți am vrea să rămânem în analele posterității și ar fi bine măcar virgule să fim în această memorie, fiindcă ele au rolul lor deloc de neglijat, de regie în actul comunicării și interpretării.
Participând la a treisprezecea ediție a concursului literar de creație pentru elevi „Constantin Petcu” alături de oameni care sigur își pun de multe ori întrebările de mai sus, eu ,cel puțin , mi-am mai lămurit ceva din acest subiect al perenității memoriei în urma trecerii noastre pe acest pământ. „Un profesor s-a luptat cu mentalitățile rigide” ar trebui sa scrie în fișa postului oricărui profesor cu dorința de a promova și de a implica pe alții în rolurile vieții, roluri care, jucate pe scena realității, sunt importante în formarea personalității unui om și mai ales a tinerilor. Chiar dacă nu l-am cunoscut pe Constantin Petcu, i-am cunoscut pe o parte dintre cei care i-au ascultat îndemnurile, i-au urmat energia și împărtășit viziunile, curmate prematur de această noțiune pe care noi o numim destin.
Concursul este patronat de Asociaţia Culturală „Renașterea buzoiană” . Au participat elevi din județ și nu numai, unul dintre premiile acordate, Premiul „Ion Nicolescu” mergând pentru prima dată la București. Nu au fost uitați nici cei care se ocupă și duc mai departe această activitate deloc usoară și de responsabilitate: profesorii, observatori și îndrumători ai fenomenului literar.
Directorul Casei de Cultură a Sindicatelor, prof . Mircea Costache, a început manifestarea cu o evocare a celui care a fost profesorul și poetul Constantin Petcu: „Poet remarcabil, cu marcă proprie; nu se erijase degeaba în formator de tinere talente. O personalitate accentuată, cu tendința firească de a-și impune principiile. Promova textualismul, dar în cadrul cenaclului „Alexandru Sahia” scrisul său a devenit de poet matur, cristalin, bine temperat . Păcat că sunt găști și gâște literare care au contrapus alte evenimente( ...) Absurdul nu tebuie să ne îngrijoreze. Să ne amintim de Tristan Tzara, de Eugen Ionescu ( teatrul absurdului) și de buzoianul Urmuz ( cu sfîrșitul său tragic, nedorit nimănui)”, a spus domnul Mircea Costache, care s-a referit în continuare la modul lipsit de caracter cu care sunt privite manifestările de la Buzau de către unii dintre mai marii valului politic al culturii, făcând referire la Mircea Mihăieș ,cu articoul său rău intentionat și deloc conform cu realitatea de la aniversarea poetului nepereche Mihai EMINESCU.
Marin Ifrim, un apropiat al celui evocat, a menționat:„ E de-al nostru (născut 16 mai 1949 loc.Pogonele) . Acest concurs este singura manifestare culturală fără granulație de rutină. Sunt unul dintre ultimii care au vorbit cu poetul Constantin Petcu înainte de nefericitul sfârșit, când mi-a spus :„Marine, să nu mă uitați! ”
Dumitru Rușețeanu a afirmat: „Constantin Petcu are discipoli!”, iar Stefan Dima a recunoscut că lângă personalitatea poetului Petcu s-a format și el şi apoi a recitat două poeme din creația acestuia.
Al doilea punct al manifestării a fost lansarea cărții „Pădurea de gheață” a poetului și jurnalistului Trandafir Sâmpetru. Moment interesant nu doar pentru colegi de breaslă și invitați ,ci și pentru elevii care au văzut cum decurge un asemenea eveniment. Trandafir Sâmpetru s-a născut la 19 aprilie 1962, în comuna Jirlău, judeţul Brăila. Volumul lansat este al 19 – lea. Dumitru Rusețeanu a deschis momentul, fiind un prieten mai vechi al autorului. Acesta a sesizat în carte două idei mai importante: „Timpul trece prea repede pentru îndeplinirea tuturor viselor„ și „Expresia înșelătoare a unui jurnal liric”. „Brăila l-a uitat ,Buzăul l-a adoptat”, a sunat ca o sentință dar și ca o recunoaștere a celui despre care vorbea autorul.
Marin Ifrim a citit apoi din volum poemul „Atât de mult”: „Atât de mult/Am visat la tine/Am tânjit după tine/Atât ți-am șoptit/Atât de tare/Ți-am iubit eu umbra/Încât îmi pari/Mai clară ca lumina./Eu voi rămâne /O umbră printre umbre/De-o sută de ori/Mai umbra decât umbra/Răcoritoare umbră/Ce-o să vină/Și-o să revină-ntr-una/În viața ta/Scăldată de lumină.”, subliniind emoția poeziei de dragoste.
Subsemnatul mi-am pus ,în fața auditoriului, întrebarea de ce se numește cartea „Pădurea de gheaţă” când de fapt de fapt este plină de viață. Coloana vertebrală a volumului am considerat că sunt versurile din poezia „Iertare”: „În trunchiul copacului/Inelele vârstei mai ard”.Și, pentru concizie, am mai citat un fragment din poemul „De ajuns...”. „Și iată-mă /Proptindu-mi coatele pe lună/Și uitându-mă către voi/Cum ridicați o scară /De priviri severe/Pe care voi coborî îndărăt/Ca un copil prins/Într-o livadă străină.”
Dl. Mircea Costache a ținut să specifice că i-a fost profesor de română autorului Traian Sâmpetru, care, invitat să spună câteva vorbe, a recitat doar o poezie dedicată lui Constantin Petcu, mulțumind apoi participanților pentru reuşita evenimentului cultural.
A urmat premierea celor desemnați câștigători ai concursului literar „Constantin Petcu”, care au fost aplaudați și felicitați pentru rezultatele lor şi rasplătiți cu diplome, cărţi şi bani. Au primit întâi diplome de merit profesorii: Luiza Maria Negoiță - Șc. Generală Chiojdu, Mirela Zugravu - Sc Generală Nr. 15 George Emil Palade, Gomoescu Mihaela - Şc. Gen. Pogonele, Rădița Gheorghe, Sc. Generală Ion Creangă, Buzău.
„Poezie curată și interesantă ” a spus Marin Ifrim înainte de înmânarea premiilor elevilor:
Premiul Casei de Cultură a Sindicatelor Buzău: Andreea Lăcătuş, Liceul de Artă „Margareta Sterian” Buzău,
Premiul Naţional „Ion Nicolescu”: Clara Maria Sava, clasa a IV-a, Şc. Gen. 146 „I. Gh. Duca” Bucureşti,
Premiul Asociaţiei Culturale „Renaşterea Buzoiană”: Florina Năstăsoiu, clasa a VIII-a, Şc. Gen. „Ion Creangă”, Buzău,
Premiul Fundaţiei Academice „V. Voiculescu” : Ştefania Raluca Chiş, clasa a VIII-a, Şc. Gen. „C. Giurescu”, comuna Chiojdu, Buzău,
Premiul Bibliotecii Judeţene „V. Voiculescu”: Livia Agapie, clasa a VIII-a, Şc. Gen. „George Emil Palade”, Buzău,
Premiul ziarului „Muntenia de Buzău”: Andreea Lazăr, clasa a VIII-a, Şc. Gen. „George Emil Palade”, Buzău,
Premiul revistei „Fereastra”: Andra Luntraru, clasa a VII-a, Şc. Gen. „George Emil Palade”,
Premiul Special „Dumitru Pricop” : Georgiana Bucşă, clasa a VII- a, Şc. Gimnazială Pogonele,
Premiul Special „Mihai M. Macovei”: Diana Elena Plătică, clasa a V-a, Şc. Gimnazială Pogonele,
Premiul Cenaclului literar „Al. Sahia”: Alexandru Nicolae Gheorghe, clasa a VI-a, Şcoala Ţinteşti, Buzău,
Premiul Special ”Gheorghe Ene”: Nicoleta-Genica Ralea, Şcoala Pogonele, Buzău.
Livia Agapie a fost premiată și de ziarul „Muntenia de Buzău”.
Viorel Frîncu, reprezentantul Bibliotecii Judeţene „Vasile Voiculescu”, a intervenit considerând că elevii trebuie să știe cine sunt cei care poarta numele premiilor primite și a sugerat ca pe viitor premianții să fie cunoscuți la viitoarele ediții nu numai prin prezență, ci și prin citirea din creaţiile lor.
Cuvântul de încheiere l-a avut dl. Ovidiu Cameliu Petresccu și a început prin a spune că mereu datorăm ceva cuiva, oamenilor de la care avem de învățat. Întotdeauna oamenii trebuie să aibă mentori, pentru a deveni, la rândul lor, exemple pentru alții. De aceea, pentru dezvoltarea originalității, este necesară cunoașterea personalității altor oameni. Un om cu o personalitate puternică a fost Constantin Petcu. El a influenţat multe destine literare. Timpul a dovedit influenţa regretatului poet. De altfel, timpul hotărăște valoarea noastră. Un autor celebru în pretent peste cincizeci de ani poate fi necunoscut, iar cartea unui necunoscut acum poate fi găsită într-o bibliotecă peste ani și să se spună: „Uite un scriitor de valoare!” Este unul dintre motivele pentru care i-a îndemnat pe tinerii creatori să nu își abandoneze visurile, pasiunile literare.
Alături de elevi și de dl.Trandafir Sâmpetru, au participat la manifestare: Lucian Mănăilescu Nicolae Pogonaru, Emil Niculescu, Dr. Gherorghe Oncioiu, Stan Brebenel, Dumitru Dănăilă, Laurențiu Belizan, Ioan Răduș, Grigore Stelian, Mihai Macovei, Dan Done, Gheorghe Tabacu.

Teo Cabel


Imagini de la eveniment

Andreea Lăcătuş , câştigătoarea premiului Casei de Cultură a Sindicatelor Buzău

BUZAU- Evenimente Andreealctu

Concurenţii aşteptându-şi premiile

BUZAU- Evenimente Concureniiateptnduiprem

Marin Ifrim înmânând premiul prof. Luiza Maria Negoiţă ( Chiojdu)

BUZAU- Evenimente Marinifrimnmnndpremiulp

Acordarea premiilor

BUZAU- Evenimente Pict0042cv
BUZAU- Evenimente Pict0037bs
BUZAU- Evenimente Pict0036bd
BUZAU- Evenimente Pict0035b
BUZAU- Evenimente Pict0031ip

Ştefan Dima şi Trandafir Sâmpetru

BUZAU- Evenimente Tefandimasttrandafirsmp

Prof Stelian Grigore si Gheorghe Oncioiu

BUZAU- Evenimente Profsteliangrigorestghe

Dumitru Ruşeţeanu

BUZAU- Evenimente Dumitrurueeanu


'''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
BUZAU- Evenimente Pict0023imk
BUZAU- Evenimente Pict0017iu
BUZAU- Evenimente Pict0027qi
BUZAU- Evenimente Pict0010qj
BUZAU- Evenimente Pict0040x
BUZAU- Evenimente Pict0049n
BUZAU- Evenimente Pict0048di
Teo Cabel
Teo Cabel

Mesaje : 11
Data de inscriere : 30/04/2012
Varsta : 57
Localizare : Buzau

Sus In jos

BUZAU- Evenimente Empty Re: BUZAU- Evenimente

Mesaj Scris de Rodica Rodean Lun Mai 14, 2012 4:53 am

Felicitari castigatorilor Concursului "Constantin Petcu" !
Felicitari d-lui Trandafir Sâmpetru pentru lansarea volumului „Pădurea de gheață”!
Multumiri D-lui Teo Cabel pentru prezentarea evenimentelor!
Rodica Rodean
Rodica Rodean

Mesaje : 1506
Data de inscriere : 16/03/2011
Varsta : 71
Localizare : Iasi

Sus In jos

BUZAU- Evenimente Empty Re: BUZAU- Evenimente

Mesaj Scris de Teo Cabel Lun Mai 14, 2012 6:00 am

Eu vă mulţumesc pentru interesul acordat şi celorlalte zone ale ţării.
În aceeaşi perioadă s-a consumat a XIII ediţie a Festivalului Naţional de Epigramă "Cât e Buzăul de mare" în cadrul căruia a fost "organizată o expoziţie de grafică satirică marca Milică Ene"(sursă :"Opinia" Buzău). La festival au participat nume prestigioase, din ţară şi din Republica Moldova ,ale acestui gen.( amănunte ziarul "Opinia")
Teo Cabel
Teo Cabel
Teo Cabel

Mesaje : 11
Data de inscriere : 30/04/2012
Varsta : 57
Localizare : Buzau

Sus In jos

BUZAU- Evenimente Empty Re: BUZAU- Evenimente

Mesaj Scris de DOBRE IOANA Vin Mai 18, 2012 11:30 am

Felicitari tuturor buzoienilor mei, creatori de frumos! LA MULTI ANI TANIA! Este 18 mai! Sa ne traiesti prietena draga!
DOBRE IOANA
DOBRE IOANA

Mesaje : 323
Data de inscriere : 11/04/2011
Varsta : 63
Localizare : BUCURESTI

Sus In jos

BUZAU- Evenimente Empty Re: BUZAU- Evenimente

Mesaj Scris de Teo Cabel Sam Iun 02, 2012 3:57 am

RECUNOŞTINȚĂ PENTRU MODELARE SPIRITUALĂ

Puiul învață zborul de la părinți. Prima dată îi vede pe ei cum pleacă în căutarea hranei și se-ntorc la cuib să-i îngrijească. Vede zvâcnetul aripilor la plecare, apoi venirea sigură și lină. Când sosește vremea să zboare și el, este deja familiarizat cu atitudinea, instinctul îl are, nu rămâne decât să le combine și asta înseamnă reușita zborului. Exemplul este cea mai bună învățătură.
Nu este exemplu mai bun pentru elevii Școlii Generale nr. 6 Buzău, şi nu
doar pentru ei, decât acela că pot să citească pe fațada instituției lor de învățământ: „În vechea clădire a acestei școli, între anii 1950-1957 au început modelarea mea spirituală CONSTANTIN STOICA, ÎNVĂȚĂTOR ȘI MARIA VENCOV, PROFESOARĂ DE LIMBA ROMÂNĂ. Filială gratitudine.” Emoționantele cuvinte continuă cu semnătura regizorului NICOLAE CABEL, remarcabil om de cultură buzoian, fost elev al acestei școli, care a dezvelit, la 1 iunie, o placă memorială în semn de recunoaștere a celor care l-au învățat să zboare dincolo de cuibul familiei.
„Pentru câteva clipe am să vă invit în casa amintirilor mele”, a spus regizorul la începutul alocuțiunii sale. Invitația a fost adresată unor oficialităţi, vechi prieteni, colegi, colaboratori, rude, cadre didactice. Printre aceștia, s-au aflat: Nicolae Peneș, scriitor, Gheorghe Ciobanu, pictor, Ștefan Iovan ,editor,Dumitru Ion Dincă, scriitor, Dumitru Ene, inspector general al Inspectoratului școlar județean, Geta Burducea, inspector general adjunct, Ionel Banu, director al Liceului B.P. Hașdeu, Laurențiu Țepeluş, director adjunct al aceleiași instituții, Anca Florea, profesor, Marcel Isbășoiu, consilier superior la Primăria Buzău,Călin Ghețu, Elena Veleanu, directoarea Școlii nr 6, care a vorbit despre importanța evenimentului, Marin Ifrim, poet, Dumitru Dănăilă, romancier, Viorel Frîncu, referent la Biblioteca Județeană, Călin Iosif, consilier municipal, Stelian Grigore, profesor, Ion Răduș, Nicu Cabel, Teo Cabel, elevi.

CTSD MUSAIOS

Teo Cabel
Teo Cabel

Mesaje : 11
Data de inscriere : 30/04/2012
Varsta : 57
Localizare : Buzau

Sus In jos

BUZAU- Evenimente Empty Re: BUZAU- Evenimente

Mesaj Scris de Teo Cabel Mier Iun 06, 2012 5:54 am

[code]BUZAU- Evenimente Pict0115hr.th
BUZAU- Evenimente Pict0094u.th
BUZAU- Evenimente Nicolaepene.th
BUZAU- Evenimente Gheorgheciobanustnganic.th
BUZAU- Evenimente Delastgvfrncuirduddnilm.th
BUZAU- Evenimente Delastngagreorghecioban.th
BUZAU- Evenimente Delastngasgrigoreiondin.th
BUZAU- Evenimente Delastngaviorelfrncucli.th
BUZAU- Evenimente Pict0094e.th
Teo Cabel
Teo Cabel

Mesaje : 11
Data de inscriere : 30/04/2012
Varsta : 57
Localizare : Buzau

Sus In jos

BUZAU- Evenimente Empty Stelian Grigore – „ Morile Văzduhului”

Mesaj Scris de Teo Cabel Mar Sept 25, 2012 7:07 am



CÂNTEC DE DĂINUIRE A TRADIŢIEI SATULUI

Lumea satului românesc, cea din prezent, se mai regăseşte în tradiția populară? Dacă nu se mai regăseşte în unele zone, își mai recunoaște măcar rădăcini sau altoiuri din cultura satului, din obiceiurile acestuia? Cu „Morile Văzduhului”, profesorul Stelian Grigore, trăitor pe meleaguri țărănești, unde a agonisit înțelepciune prin practicarea misiunii de ctitor de personalități, dovedeşte că a rămas pentru totdeauna cu satul în suflet. „Pe veșnicie sunt legat de sat” (Pe Veșnicie). Luciditatea și înțelepciunea părului cărunt simt tendința de diluare a unor sentimente altădată puternice și mobilizatoare în viața comunității. Diluarea se produce sub presiunea vremurilor și atacă rădăcina sentimentului de continuitate, de comuniune, de unitate a oamenilor satului. Dascălul caută și redescoperă lumii hotarele fizice, palpabile, ale existenței celor din partea locului, le reactualizează reperele ce ar trebui să-i călăuzească și să nu-i facă să le dea uitării: familia, dragostea de locurile natale, recunoașterea celor care au contribuit la punerea bunei semințe în educare, păstrarea memoriei înaintașilor. Tăvălugul prefacerilor sociale tinde să-l îndepărteze pe țăran de esența ființei lui, cea care i-a dat mereu putere: pământul. „Minte-mi curge,/ ca apa, la vale/și simt că mă aflu/pe drumul cel bun(...)” (Țintești-meleag de viță boierească). Conștiința coaptă dă rod la senectute: „ Simt că / Mintea/ Mi-a pătruns/ În adâncul/ Inimii și,/ Acum ,/ La anii senectuții,/ Pot mărturisi că/ M-am regăsit,/ Din ale mele/ Rătăciri (M-am regăsit). Simplele sfaturi ale bătrânilor sunt acum certitudini, cărămizi arse în focul vieții, zidite cu cimentul dragostei. „Când în liniștea ființei mele,/ Gându-mi zboară spre natalul sat,/ Îmi șoptesc cu dragoste fierbinte,/Acest cântec dulce, minunat.//”[...] „Și de-ar fi să plec o vreme-n lume,/ Sufletul mi-l las sub bolta ta,/ Să mă-ntorc la vatra părintească/ Unde e copilăria mea.//” (Sat natal) .
De o sensibilitate aparte, poezia „Ce fericit aș fi” este strigătul de dor ce
l-a urmărit toată viața pe poet : „Tăticule, / Te-am așteptat mereu;/ Te-am așteptat,/ Să-mi strângi în mâini,/ Mânuța de copil,/ Să mă arunci în sus / Și să mă prinzi,/ Să mă săruți,/ Să mă cuprinzi!// [...] Tăticule,/ Te-am așteptat/ Să ne aduci lemne/ De iernat!/ Te-am așteptat să-mi dai un sfat/ Să-mi spui/ Ce-i bine și ce-i rău!// Tăticul meu,/ Te-am așteptat mereu,/ Dar mai ales,/ Când ne-a fost greu!/ Tăticule, Ce fericit aș fi/ Să te mai văd/ Măcar în vis,/ Ce fericit aș fi!”
Față de automatismul vieții de la oraș, viața de la țară este în mijlocul naturii, pe care nu ai cum să te faci că nu o vezi, că o uiți. Când se scoală dimineața, ţăranul se uită pe cer, cercetează vremea și în funcție de ea își planifică ziua și viața. „Verde- Împărat/ Colorează glia/ Decorând cu flori/ Toată-mpărăția.” (Primăvara la Țintești). Seceta este un pericol existențial, dar ochiul și mintea, învățate să fie agere chiar și într-un moment nefericit, meditează: „Iarba întristată/ Își face mătănii,/ Se roagă/ Să plouă — / De amar/ De vreme,/ N-a mai căzut rouă”. Și iar în mijlocul naturii: „ Un suflu-nălțător/ De primăvară/ E vestit,/ De amintirea / Gureșilor plopi[...]” (Boierul Garoflid)
Leagănul amintirilor este copilăria: „Mi-e dor/ De berzele din vadul morii/ De cântecul privighetorii// (Copilărie). „Miros de busuioc îmbie casa/ Hrănită-n sfântă binecuvântare,/ Copiii dorm, păziți de îngeri,/ Lângă mămica lor ocrotitoare //” Aici este un petic de veșnicie. Oamenii știu lucrurile acestea, dar au tendința de a le banaliza, de a le duce în derizoriul nimicniciei. Autorul le reface, cum spuneam, ca pe vechi hotare de orientare pe drumul vieții. „Sfintele bucurii” sunt continuitatea familiei prin vicisitudinile timpului: soția, copiii, ginerele, nora... Poate s-a pierdut portul popular și la serbările satului sunt majorete, dar aceste SFINTE BUCURII nu lasă de izbeliște lumea satului.
„Morile Văzduhului” macină unde se nasc poveștile, se transformă în legende ce se spun la gura sobei. „În joc/ De zgomote/ Și de lumini,/ Morile văzduhului/ Macină/ Norii plumburii-- / Vâslași,/ Pe aripile vântului,/ Descântători,/ Pentru rodul pământului.” (Morile Văzduhului).
„În suflet porți un vis;/ Nu-l angaja hârtiei,/ Ci dăruiește-l faptei,/ Că e-n contur precis!” (Mesaj). După un moment liric, dascălul devine practic, sfătos, mai ales pentru oamenii pe care îi cunoaşte bine, cei din comuna Țintești, unde a lăsat semne de cultură ce vor dăinui benefice peste timp.
Teo Cabel
Teo Cabel
Teo Cabel

Mesaje : 11
Data de inscriere : 30/04/2012
Varsta : 57
Localizare : Buzau

Sus In jos

BUZAU- Evenimente Empty Re: BUZAU- Evenimente

Mesaj Scris de Continut sponsorizat


Continut sponsorizat


Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum