Universul Prieteniei
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.
Tabăra de creaţie

PARTENERI MEDIA

Daniel Dragan Tvr_ia10

Daniel Dragan Sigla_13

Daniel Dragan Logorr10

Daniel Dragan Agenti10

Daniel Dragan Sigla_12

Parteneri
PARTENERI

USR-Fil.Iaşi

Daniel Dragan Usr.png_zpswlwosewt

Biblioteca Judeţeană “Gheorghe Asachi” Iaşi
Daniel Dragan Logo%20gh%20asachi_zpsrat2ap93

Asociaţia Literară „Păstorel”
Daniel Dragan Logo_p_zpswlzkexoc

Editura PIM

Daniel Dragan Logo_PIM_zpsryukazl0

Complexul Muzeal "Moldova" Iaşi

Daniel Dragan Palat_11

Ultimele subiecte
» Mihai LEONTE poetul armoniei si al optimismului...
Daniel Dragan EmptySam Iun 03, 2017 11:37 pm Scris de Mihai LEONTE

» Buna! cum mai esti tu astazi?
Daniel Dragan EmptyMier Sept 14, 2016 8:10 pm Scris de Rodica Rodean

» Titi Nechita
Daniel Dragan EmptySam Iul 16, 2016 4:40 am Scris de Titi Nechita

» Tabăra de creaţie şi recreaţiei: Botoşani-plai eminescian, ziua 1
Daniel Dragan EmptyMar Apr 12, 2016 5:42 am Scris de Admin

» Tabără de creaţie şi recreaţie:Botoşani – plai eminescian, ziua 2
Daniel Dragan EmptyMar Apr 12, 2016 5:38 am Scris de Admin

» Tabăra de creaţie şi recreaţie:Botoşani-plai eminescian, ziua 3
Daniel Dragan EmptyMar Apr 12, 2016 5:33 am Scris de Admin

» Tabăra de creaţie şi recreaţie:Botoşani-plai eminescian, ziua 4
Daniel Dragan EmptyMar Apr 12, 2016 5:27 am Scris de Admin

» Tabăra de creaţie şi recreaţie:Botoşani-plai eminescian, ziua 5
Daniel Dragan EmptyMar Apr 12, 2016 5:17 am Scris de Admin

» Tabără de creaţie şi recreaţie:Botoşani–plai eminescian, ziua 6
Daniel Dragan EmptyMar Apr 12, 2016 5:10 am Scris de Admin

web trafic

universulprieteniei.org trafic.ro

Daniel Dragan Labels=0 ===========================
Căutare

Rezultate pe:

Rechercher Cautare avansata

Daniel Dragan

+2
Dorina Ciocan Neculce
Daniel Dragan
6 participanți

In jos

Daniel Dragan Empty Daniel Dragan

Mesaj Scris de Daniel Dragan Joi Apr 21, 2011 9:40 am

Daniel Dragan Draganh

http://danieldragan.arania.ro/index.html

Scurta biografie

Sunt nascut la 20 decembrie 1935, în comuna Glodeni, judetul Dâmbovita.
Studii universitare: Scoala de Literatura si Critica Literara "Mihail Eminescu" a Uniunii Scriitorilor si Facultatea de Ziarisitica din Bucuresti.
Debutul editorial în 1978, cu romanul Doi ori doi, Editura Cartea Româneasca.
Opera mea cuprinde peste 25 de romane, volume de povestiri, teatru, eseuri, memorialistică.
Am lucrat aproape trei decenii în redactia ziarului "Drum nou" din Brasov,am fondat si a condus revistele "Astra" (1956-1958 si 1980-1990); "Brasovul literar si artistic" , serie noua (1979-1981) si "Coresi" (1990-1993), am fondat si conduc Editura Arania (din 1991) si Fundatia Culturala Arania (din 1996)
Sunt presedinte al Societatii Patronilor de Edituri din România, doua legislaturi (1994-1996) si presedinte de onoare al Societatii Patronilor de Edituri din România (1996-1999).
Opera mea s-a tradus si publicat in engleza, franceza, maghiara, germana si rusa.
Sunt de trei ori distins cu Premiul Uniunii Scriitorilor, Brasov: 1984, 2002, 2004 și cu Premiul Opera Omnia al Uniunii Scriitorilor, filiala Brașov, în 2006.
Sunt membru al Uniunii Scriitorilor, membru al Societății Scriitorilor Târgovișteni, membru al Asociațiunii Transilvane pentru Literatura Română și Cultura Poporului Român(ASTRA).
Daniel Dragan
Daniel Dragan

Data de inscriere : 21/04/2011
Varsta : 88
Localizare : Brasov

Sus In jos

Daniel Dragan Empty Re: Daniel Dragan

Mesaj Scris de Daniel Dragan Joi Apr 21, 2011 9:41 am

Cu multe zeci de ani în urmă, pe când încercam să-mi asum tehnica interogaţiei, l-am cunoscut pe celebrul coregraf Oleg Danovschi. Întrebat ce-i trebuie pentru un bun spectacol, a dat un răspuns năucitor. Mă aşteptam să pretindă un libret inspirat, o partitură genială, un dirijor strălucit, o balerină fulminantă, nu! Maestrul a zis că se mulţumeşte cu un electrician care să pună ştecherul în priză exact când, cum şi unde trebuie şi cu un scrib care să priceapă despre ce este vorba pe scenă şi să ştie ce să scrie la ziar. E de imaginat ce se poate întâmpla cu partitura genială, cu balerina fulminantă dacă la premieră îţi cade decorul în cap. Şi ce se întâmplă cu clipa trecătoare a spectacolului dacă un scrib nu se află prin preajmă să-i confere durată, să învingă efemeritatea!

Daniel Drăgan

Daniel Dragan
Daniel Dragan

Data de inscriere : 21/04/2011
Varsta : 88
Localizare : Brasov

Sus In jos

Mesaj Scris de Dorina Ciocan Neculce Joi Apr 21, 2011 10:05 am

Bine aţi venit! Ne bucurăm să vă avem alături de noi.
Dorina Ciocan Neculce
Dorina Ciocan Neculce

Data de inscriere : 06/04/2011
Varsta : 60
Localizare : Iaşi

Sus In jos

Mesaj Scris de Marioara Visan Joi Apr 21, 2011 7:27 pm

E o mare onoare pentru noi sa va simtim prezenta fie ea si virtuala, pentru ca ne aduceti o adiere de iubire de literatura cum putini romani o mai au in aceste zile de restriste pentru tot ce se cheama cultura, va multumesc din suflet ca ati acceptat invitatia de a va deschide o pagina pe forumul nostru si va asteptam cu toate boabele de chihlimbar din sufletul dumneavoastra atat de frumos. cu drag din drag Mara.
Marioara Visan
Marioara Visan

Data de inscriere : 17/03/2011
Varsta : 68

Sus In jos

Mesaj Scris de Ovidiu Raul Vasiliu Vin Apr 22, 2011 12:12 am

Bine aţi venit în Universul Prieteniei! Ne onorează prezenţa dumneavoastră aici. Personal, mi-ar plăcea să învăţ câte ceva de la dumneavoastră în ceea ce priveşte literatura, cu tot ce înseamnă ea. Cu respect
Ovidiu Raul Vasiliu
Ovidiu Raul Vasiliu

Data de inscriere : 06/04/2011
Varsta : 49
Localizare : Iasi

Sus In jos

Mesaj Scris de Marioara Visan Vin Apr 22, 2011 6:28 am

Daniel Dragan Easter1e

Va doresc sarbatori Pascale cu Lumina Invierii in suflet si in viata alaturi de familie, fericire si implinirea tuturor proiectelor dumneavoastra, Doamnei va rog sa-i transmiteti urarea mea de sanatate, armonie in suflet si in viata si Un Paste fericit, cu multa iubire, cu drag din drag Mara.
Marioara Visan
Marioara Visan

Data de inscriere : 17/03/2011
Varsta : 68

Sus In jos

Daniel Dragan Empty "Biedermeier"

Mesaj Scris de Rodica Rodean Joi Oct 06, 2011 6:12 am

Daniel Dragan D01e
Articol apărut in Revista Convorbiri Literare nr 9, septembrie 2011
Rubrica VITRINA CĂRŢILOR - de Emilian MARCU

4p.

Daniel Drăgan, Bedermeier, Editura Bibliotheca, Tîrgoviste, 2011,226 p.

Proza lui Daniel Drăgan din romanul Biedermeier, roman publicat la editura tîrgovisteană Bibliotheca este una, în primul rînd descriptivă, si mai apoi narativă, desi este încărcată de actiune si de evenimente, care mai de care mai spectaculoase. Ea, proza, se construieste prin rememorare, printr-un fel de descriere ce se aseamănă mai mult cu niste stampe vii aflate în continuă miscare. Această proză pe care o scrie Daniel Drăgan, cel putin în acest roman, îmi pare o proză destul de austeră, care nu se poate desprinde de proza traditionalistă ardelenească, proză în care obiectele si locurile, destul de greoaie ca imagine, cel mai adesea devin personaje, în detrimentul personajelor reale, adică cu viată. Arvinte, eroul romanului „Biedermeier” alege fuga de sine, dar si de trecutul său, si nu neapărat din lasitate, ci, mai degrabă din dorinta de a construi. Fie de a construi o lume nouă, una aproape ideală, fie de a-si construi – re-construi, propria viată. Lumea, în acest roman, pare ca o mobilă primită în dar, dar nu cu o plăcere deosebită, asemănătoare Circului Vlasici din Liubliana, unde Vladia pe numele ei real Pusa, si-a petrecut 6 săptămîni din viata de adolescentă rebelă, dornică de libertate dar si de răzbunare, din dorinta teribilă de a cunoaste si de a se cunoaste, de a se include într-o lume nouă. Si pentru părintii Pusei (Vladiei) lumea este mereu retro, mereu la marginea dintre destin si curiozitate, dintre înger si demon. O altă latură pe care o o explorează, dar o si exploatează, Daniel Drăgan, este continua rupere. Ruperea de realitate, de provocare si chiar una concretă, de părinti, numai si numai pentru a intra în „pielea” unui personaj nou, a personajului visat, de fapt în substanta narativă a unui personaj ideal. Călătoria în lumea aproape ireală si mereu necunoscută a circului, a spatiului închis, a lumii oculte, greu de suportat, si mai ales de cunoscut, este descrisă cu multă fidelitate prin confesiunile, crude, ale Vladiei. Autorul nu scapă prilejul de a descrie si unele întîlniri literare ale studentilor de la diferite facultăti si să aducă în discutie, teoretic, problema, atît de la modă, a postmodernismului care, în fata studentilor, după cum lasă autorul să se înteleagă, a pierdut teren în favoarea romantismului. Daniel Drăgan practică, am putea spune, proza realismului fictional, prin care conturează starea limită a personajelor sau mai bine-zis a personajului pe care îl poartă cu o elegantă de crailîc, prin toate, sau aproape toate mediile sociale, mai ales cel de natură intelectuală, într-o, asa cum spune un personaj al său, „duioasă frivolitate” „cu o voce de violă mătăsoasă si catifelată”. Proza lui Daniel Drăgan are drept suport de constructie o schemă ce se poate lesne observa cu mare precizie: dragostea, cu toate avatarurile si tribulatiile ei, dragostea dintre o nimfă (Vladia) si un om real, profund înfipt în realitatea searbădă, Arvinte. Celelalte personaje din roman reusesc să facă o figuratie calmă, mai mult sau mai putin activă, în acest tablou de epocă fiind piese din mobilierul marca bidermeier. Roman, „Biedermeier”, oferă cititorului o lectură mai mult decît plăcută, evidentiind un prozator de vîrf din literatura română contemporană.
Emilian MARCU

Ultima editare efectuata de catre Rodica Rodean in Dum Ian 08, 2012 10:21 am, editata de 1 ori
Rodica Rodean
Rodica Rodean

Data de inscriere : 16/03/2011
Varsta : 71

Sus In jos

Mesaj Scris de PETRESCU DAN Joi Oct 06, 2011 7:14 am

Multumesc Rodica pentru faptul ca Universul Prieteniei imi da posibilitate ca..EU... care nici novice nu ma pot numi in literatura sa ajung intr-un slalom urias, langa persoane din perioada actuala, care incearca sa tina pasul si sa duca mai departe traditia oamnilor de cultura din aceasta tara....Aproprirea de ei, poate imi va permite sa scot si eu o carticica spre amintire urmsilor mei !!!!
PETRESCU DAN
PETRESCU DAN

Data de inscriere : 10/04/2011
Varsta : 77
Localizare : Craiova

Sus In jos

Mesaj Scris de Rodica Rodean Vin Dec 23, 2011 2:11 pm

Daniel Dragan Rodica1

Din lumina sărbătoririi naşterii Domnului şi din speranţa ce însoţeste Noul An, gânduri bune şi urări de sănătate, împliniri şi bucurii tuturor!
Rodica Rodean
Rodica Rodean

Data de inscriere : 16/03/2011
Varsta : 71

Sus In jos

Mesaj Scris de Continut sponsorizat

Continut sponsorizat

Sus In jos

Sus

Permisiunile acestui forum: