Universul Prieteniei
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.
Tabăra de creaţie

PARTENERI MEDIA


Un bucovinean la Iaşi- Ioan Grămadă- 12 mai 2012 Tvr_ia10

Un bucovinean la Iaşi- Ioan Grămadă- 12 mai 2012 Sigla_13



Un bucovinean la Iaşi- Ioan Grămadă- 12 mai 2012 Logorr10



Un bucovinean la Iaşi- Ioan Grămadă- 12 mai 2012 Agenti10


Un bucovinean la Iaşi- Ioan Grămadă- 12 mai 2012 Sigla_12




Parteneri
PARTENERI

USR-Fil.Iaşi

Un bucovinean la Iaşi- Ioan Grămadă- 12 mai 2012 Usr.png_zpswlwosewt

Biblioteca Judeţeană “Gheorghe Asachi” Iaşi
Un bucovinean la Iaşi- Ioan Grămadă- 12 mai 2012 Logo%20gh%20asachi_zpsrat2ap93

Asociaţia Literară „Păstorel”
Un bucovinean la Iaşi- Ioan Grămadă- 12 mai 2012 Logo_p_zpswlzkexoc

Editura PIM

Un bucovinean la Iaşi- Ioan Grămadă- 12 mai 2012 Logo_PIM_zpsryukazl0

Complexul Muzeal "Moldova" Iaşi

Un bucovinean la Iaşi- Ioan Grămadă- 12 mai 2012 Palat_11






Ultimele subiecte
» Mihai LEONTE poetul armoniei si al optimismului...
Un bucovinean la Iaşi- Ioan Grămadă- 12 mai 2012 EmptySam Iun 03, 2017 11:37 pm Scris de Mihai LEONTE

» Buna! cum mai esti tu astazi?
Un bucovinean la Iaşi- Ioan Grămadă- 12 mai 2012 EmptyMier Sept 14, 2016 8:10 pm Scris de Rodica Rodean

» Titi Nechita
Un bucovinean la Iaşi- Ioan Grămadă- 12 mai 2012 EmptySam Iul 16, 2016 4:40 am Scris de Titi Nechita

» Tabăra de creaţie şi recreaţiei: Botoşani-plai eminescian, ziua 1
Un bucovinean la Iaşi- Ioan Grămadă- 12 mai 2012 EmptyMar Apr 12, 2016 5:42 am Scris de Admin

» Tabără de creaţie şi recreaţie:Botoşani – plai eminescian, ziua 2
Un bucovinean la Iaşi- Ioan Grămadă- 12 mai 2012 EmptyMar Apr 12, 2016 5:38 am Scris de Admin

» Tabăra de creaţie şi recreaţie:Botoşani-plai eminescian, ziua 3
Un bucovinean la Iaşi- Ioan Grămadă- 12 mai 2012 EmptyMar Apr 12, 2016 5:33 am Scris de Admin

» Tabăra de creaţie şi recreaţie:Botoşani-plai eminescian, ziua 4
Un bucovinean la Iaşi- Ioan Grămadă- 12 mai 2012 EmptyMar Apr 12, 2016 5:27 am Scris de Admin

» Tabăra de creaţie şi recreaţie:Botoşani-plai eminescian, ziua 5
Un bucovinean la Iaşi- Ioan Grămadă- 12 mai 2012 EmptyMar Apr 12, 2016 5:17 am Scris de Admin

» Tabără de creaţie şi recreaţie:Botoşani–plai eminescian, ziua 6
Un bucovinean la Iaşi- Ioan Grămadă- 12 mai 2012 EmptyMar Apr 12, 2016 5:10 am Scris de Admin

web trafic

universulprieteniei.org trafic.ro

Un bucovinean la Iaşi- Ioan Grămadă- 12 mai 2012 Labels=0 ===========================
Căutare
 
 

Rezultate pe:
 


Rechercher Cautare avansata


Un bucovinean la Iaşi- Ioan Grămadă- 12 mai 2012

5 participanți

In jos

Un bucovinean la Iaşi- Ioan Grămadă- 12 mai 2012 Empty Un bucovinean la Iaşi- Ioan Grămadă- 12 mai 2012

Mesaj Scris de Admin Mier Mai 02, 2012 8:39 am

Un bucovinean la Iaşi- Ioan Grămadă- 12 mai 2012 Afis12052012final


Ultima editare efectuata de catre Admin in Mier Mai 02, 2012 10:33 pm, editata de 1 ori
Admin
Admin
Admin

Mesaje : 377
Data de inscriere : 16/03/2011
Localizare : IAŞI

http://www.universulprieteniei.org

Sus In jos

Un bucovinean la Iaşi- Ioan Grămadă- 12 mai 2012 Empty Re: Un bucovinean la Iaşi- Ioan Grămadă- 12 mai 2012

Mesaj Scris de Admin Mier Mai 02, 2012 8:41 am


Ioan Grămadă


Un bucovinean la Iaşi- Ioan Grămadă- 12 mai 2012 89218786


Muzeul Etnografic IOAN GRĂMADĂ


Victor Munteanu

Un bucovinean la Iaşi- Ioan Grămadă- 12 mai 2012 Victorx


VICTOR MUNTEANU - Muzeul Ioan Grămadă din Câmpulung Moldovenesc




Admin
Admin
Admin

Mesaje : 377
Data de inscriere : 16/03/2011
Localizare : IAŞI

http://www.universulprieteniei.org

Sus In jos

Un bucovinean la Iaşi- Ioan Grămadă- 12 mai 2012 Empty La pas …prin Bucovina- Emilian Marcu

Mesaj Scris de Admin Mier Mai 02, 2012 11:50 pm

La pas …prin Bucovina
Emilian Marcu
Revista Cronica, august 2011-pg.9

Se spune, şi pe drept cuvânt este adevărat, cum că: „Buricul pămîntului este acolo unde locuiesc eu” Aşa poate spune fiecare bucovinean despre Centrul Univesului şi cu siguranţă că nu greşeste, că se află în Bucovina.
Poate că în una dintre plimbările sale; să fi fost iarna când zăpezile erau cât un stat de om, primăvara când toate florile pământului râdeau în lumina blândă a soarelui, vara sau toamna când roadele câmpului, răscoleau priviri şi pofte, Dumnezeu însoţit de Sfântul Petru, sau poate de un alt sfânt, poate unul chiar de pe aceste plaiuri, când a ajuns pe tărâmul Bucovinei, s-a gândit ca aici să se ctitorească cele mai frumoase mănăstiri ce vor dăinui peste veacuri, dar şi cele mai multe de pe plaiurile româneşti, iar printre obcinile drapate cu brazi şi păltinaşi să fie raiul de pe pămînt. Şi a dat Dumnezeu acestor locuri oameni harnici şi mândri, înzestrându-i cu har divin în care a turnat suflet sfinţit, care cu pasiune dar şi cu temeinicie în ceea ce le-a fost hărăzit să îndeplinească, au înalţat mândreţe de lăcaşuri, fie de cult fie laice cu care să se poată arăta în faţa semenilor ce le trec pragul. În inima Bucovinei, la Câmpulung Moldovenesc, fiecare palmă de pământ poartă amprenta divinităţii şi ecoul hărniciei. La pas… prin Bucovina trebuie să porneşti, dar să te şi întorci pe aceste meleaguri, în această localitate de munte, aici unde ai posibilitatea de a călători cu inima şi imaginaţia prin secole dar şi pe meridianele lumii vizitând, fie muzeul lingurilor (muzeu unic în Europa), fie muzeul lemnului (cu tot ce a putut construi din lemn omul), fie muzeul ouălor încondeiate, pictate sa innobilate (muzeu privat al profesoarei Letiţia Orşivschi), fie muzeul satului bucovinean, Colecţia etnografică Ioan Grămadă (tot un muzeu particular).
În localitatea Vama, înainte de a intra în Câmpulung ai posibilitatea de a vizita muzeul oului unde, o impresionantă bogăţie de culori se perindă prin faţa ochilor, culori care înnobilează cu măiestrie, cele peste 3.000 de exponate adunate din Bucovina dar şi din alte peste 75 de ţări ale lumii în cei 12 ani de cînd Letiţia Orşivschi se preocupă să sfinţească prin pasiunea ei aceste locuri mirifice. Forme şi motive ancestrale, laice şi religioase, se pot regăsi pe acele exponate, în toată
splendoarea lor. Pasiunea cu care îţi vorbeste te face să intri într-o lume de basm. Ouă de găină, în principal, de raţă, de gâscă, de curcă, de păun, de barză, stau alături de cele de emu, nandu, tinamu, broască ţestoasă, crocodil sau flamengo. Spectaculoase sunt şi ouăle de potârniche, de vrabie porumbel, fazan, şi de alte multe vieţuitoare ale căror ouă au reprezentat şansa omului de a se manifesta artistic, ritualic, totemic
şi estetic cu ocazia unor sărbători religioase sau laice, a unor ritualuri, păgâne sau şamanice. Deasemenea Letiţia Orşivschi, cu multă pasiune, arată modul practic de a se incondeia ouăle în Bucovina, exact aşa cum fac ţărăncile locului, în joia mare de dinainte de Paşte. Acesta este un mare punct de aracţie pentru vizitator. Cu siguranţă că acest muzeu, ca şi celelalte din zonă nu trebuie ocolit.
Un alt loc sacru, devenit muzeu, şi acesta tot particular, este acela al pasionatului colecţionar, prozator şi poet, om dăruit marilor sacrificii, mai ales materiale, Ioan Grămadă. Pe strada Vornic Grigore la numărul 19, cel ce străbate “la pas…prin Bucovina” va avea bucuria de a descoperi “Colecţia etnografică Ioan Grămadă”. Aproape 9.000 de de obiecte de artă ţărănească, de lucru , de sărbătoare, de săvârşire a unor îndeletniciri religioase sau laice sunt expuse în cele 12 săli, la care ar trebui să se mai adaoge încă pe atâtea pentru se se putea etala totate exponatele din patrimoniu. „Oricine răsfoieşte cartea de impresii ,aflată la intrare, îşi dă seama de valoarea de nepreţuit a acestei uriaşe colecţii, unică în ţară „ spune în cuvântul introductiv la cartea „Întâmplări din viaţa unui colecţionar” semnată de Ioan Grămadă, profesorul Valeriu Maricari. Aveam a mă convinge de cele afirmate şi încă de multe altele, păşind în curtea acestui gospodar de toată isprava, cu o anume sfială.
Urma să mă reîntâlnesc aici cu veacurile adunate în cele 12 muzee din acest mare muzeu, cu umbra mâinilor ţăranilor de la munte pe ele, care mângâiaseră prin timp şi peste timp uneltele docile şi prietenoase, fie că era vorba de bardă, ţapină, stative, ştiubeie, străchini şi linguri, furcă de tors lâna, ustensile trebuitoare la stână sau prin jurul casei, la bucătărie, haine de lucru sau de sărbătoare, cu care se însoţeau oamenii locului în treburile de la munte sau de prin bătărura casei, la biserică sau la horă, la vânătoare sau la pescuit, într-un cuvânt tot şi toate. Toate acestea îşi aşteptau parcă stăpânii, să le asigure iar dreptul la viaţă. Dar ele, acele unelte şi ustensile stau aliniate, frumos pregătite pentru a fi admirate şi mângâiate de ochiul curios al vizitatorului.
Timpul a trecut şi peste ele, cu bune şi cu rele. Ioan Grămadă, stăpânul de suflet al acestui muzeu privat, aşteaptă, în poartă, cu bucurie, vizitatorii care să se încarce aici de emoţie. Şi mai aşteaptă acolo în poartă inimosul colecţionar ca măcar odată, într-un mandat, primarul localităţi Câmpulung Moldovenesc să-i calce pragul, să viziteze măcar, acest muzeu, dacă nu vrea, sau nu poate să de-a şi o mână de ajutor, un sprijin cât de mic pentru conservarea în bune condiţii a acestei impresionante bogăţii. Dar este o vorbă: mandatele de primar vin şi trec dar muzeul lui Ioan Grămadă, ca şi exponatele de aici sunt eterne.
Şi totuşi poate că va veni şi vremea când omul din fruntea obştei va învăţa de la colecţionar durata în timp şi să ştie să...sfinţească astfel acel loc.
La pas…prin Bucovina, cu Universul Prieteniei, o asociaţie non-profit, din Iaşi, condusă cu multă dăruire de ec. Rodica Rodean, am avut posibilitatea să descopăr locuri magige pe care nu aş fi avut altfel ocazia de a le cunoaşte, sau dacă le-am cunoscut cândva începuseră să se acopere în uitare. Dorul de Bucovina se poate simţi la cabana cu acelaşi nume, grijită cu dăruire de Gabriela Maxim ce s-a dovedit a fi o adevărată gazdă primitoare, care să cinstească aceste plaiuri.
Dacă ar fi ca la Vama să fie doar “Muzeul oului” iar la Câmpulung numai “Colecţia etnografică Ioan Grămad㔺i încă nu ar fi deloc prea puţin. Şi totuşi nestematele, naturale sau realizate de mâna omului, aşezate cu multă măiestrie , sunt infinit mai multe şi merită a fi descoperite, cu răbdare atunci când vom merge...La pas…prin Bucovina.

Sursa -http://revistacronica.files.wordpress.com/2011/08/cronica-08_2011-final.pdf
Admin
Admin
Admin

Mesaje : 377
Data de inscriere : 16/03/2011
Localizare : IAŞI

http://www.universulprieteniei.org

Sus In jos

Un bucovinean la Iaşi- Ioan Grămadă- 12 mai 2012 Empty Re: Un bucovinean la Iaşi- Ioan Grămadă- 12 mai 2012

Mesaj Scris de PETRESCU DAN Joi Mai 03, 2012 9:45 pm

Oamenii discreti traiesc totdeauna intr-un plan mai indepartat al vietii publice. In ei nu gasesti nimic prefacut, teatral sau artificial. Se fac pe ei insisi aproape neobservati, aparand doar cand este nevoie de mangaiere, incurajare sau ajutor. Te coplesesc cu linistea, simplitatea si bunatatea lor. Ii veti descoperi daca ii veti cauta nu pentru a afla ceva care sa starneasca curiozitatea semenilor. Caci oamenii discreti nu vorbesc si nu faptuiesc pentru a fi mediatizati.

Nu cautati sa fiti asezati in vitrina, pentru a fi admirati, fotografiati sau filmati. Cautati sa fiti asezati in inima altora. Traiti sub indemnul "Sa nu stie stanga ce face dreapta" si veti vedea cat de minunata este viata.
I love you
PETRESCU DAN
PETRESCU DAN

Mesaje : 583
Data de inscriere : 10/04/2011
Varsta : 77
Localizare : Craiova

Sus In jos

Un bucovinean la Iaşi- Ioan Grămadă- 12 mai 2012 Empty Re: Un bucovinean la Iaşi- Ioan Grămadă- 12 mai 2012

Mesaj Scris de Rodica Rodean Lun Mai 07, 2012 6:42 am

Rodica Rodean
Rodica Rodean

Mesaje : 1506
Data de inscriere : 16/03/2011
Varsta : 71
Localizare : Iasi

Sus In jos

Un bucovinean la Iaşi- Ioan Grămadă- 12 mai 2012 Empty Re: Un bucovinean la Iaşi- Ioan Grămadă- 12 mai 2012

Mesaj Scris de Rodica Rodean Joi Mai 10, 2012 7:04 am

Un îndrăgostit de locul fiinţării

De la prelucrări folclorice culese din străvechea vatră a Bucovinei, trecând prin poezie religioasă, de dragoste ori socială şi punctând final cu mai veselul gen al parodiei şi epigramei, Ioan Grămadă se defineşte şi se afirmă ca o personalitate complexă, plină de noi resurse spirituale care pot deveni text literar.
O anumită linişte (ca a înălţimilor obcinelor) şi o adâncime (ca a văilor Rarăului) transpar din „poemele şi poeziile” sale, care dau seamă de o maturitate poetică cultivată de-a lungul multor decenii şi dublată, aşa cum mărturiseşte autorul, de îndelungi exerciţii de lectură din poezia bună.
În acelaşi timp vie, dinamică, poezia lui Ioan Grămadă place şi provoacă mai ales prin concreteţea temelor, autorul fiind exersat într-o exprimare directă, punctuală, dând posibilitatea de a te situa foarte precis, ca cititor, în universul subiectului. Mai ales în poemele folclorice, avem de a face cu un întreg areal etnografic descris cu acurateţea specialistului, de această dată; ca şi atunci când omagiază personalităţi ale Bucovinei sau scrie poeme social-moralizatoare în care Ioan Grămadă defineşte exact contextul, fie el pozitiv sau negativ. Pe de altă parte, poetul e duios, plin de emoţie şi sfioşenie, atunci când îşi cântă iubirile, devenind, deodată, un melancolic fără leac. Se tratează totuşi atunci când scrie satire şi epigrame unde se arată un excelent umorist.
Dintr-un anumit punct de vedere, putem spune că volumul este o cronică subiectivă a Bucovinei, o dare de seamă pentru acest ţinut din partea unui fiu al locului care se simte dator să mulţumească timpului şi spaţiului în care şi-a desăvârşit trăirile. Mai ales oraşului de suflet, Câmpulung Moldovenesc, Ioan Grămadă îi oferă deschis toată fiinţa şi îi dedică pagini de suflet, vorbindu-i, parcă, de întreaga existenţă istorică încununată de atâtea şi atâtea momente de glorie, sub vârful înalt şi solitar al Pietrelor Doamnei.
Aşadar, Ioan Grămadă adună în volumul de faţă încercările şi reuşitele poetice ale întregii sale experienţe lirice, prezentându-ni-se cu sinceritate şi nedisimulată deschidere sufletească, punând la vedere din perspectiva optimă, tot arsenalul pe care îl are în bună îngrijire.
Un generos, atât în scris, dar şi în viaţa de dincolo de pagina de hârtie, Ioan Grămadă şi-a sintetizat în „Poezii şi poeme din Bucovina” întreaga perspectivă prin care şi-a construit şi înţeles fiinţa, rămânându-i, prin acest volum, să o împărtăşească celor din jur ca pe un posibil fel de a fi, ca pe un model de individ care s-a situat cu multă claritate în lumea care i-a fost dată, un îndrăgostit etern de locul fiinţării.

Liviu Apetroaie
Iaşi, iulie, 2011
Rodica Rodean
Rodica Rodean

Mesaje : 1506
Data de inscriere : 16/03/2011
Varsta : 71
Localizare : Iasi

Sus In jos

Un bucovinean la Iaşi- Ioan Grămadă- 12 mai 2012 Empty Re: Un bucovinean la Iaşi- Ioan Grămadă- 12 mai 2012

Mesaj Scris de Ovidiu Raul Vasiliu Joi Mai 10, 2012 7:36 am

Un gând bun pentru dl. Ioan Grămadă! Abia aştept întâlnirea de sâmbătă! Cu prietenie
Ovidiu Raul Vasiliu
Ovidiu Raul Vasiliu

Mesaje : 956
Data de inscriere : 06/04/2011
Varsta : 49
Localizare : Iasi

Sus In jos

Un bucovinean la Iaşi- Ioan Grămadă- 12 mai 2012 Empty Re: Un bucovinean la Iaşi- Ioan Grămadă- 12 mai 2012

Mesaj Scris de Rodica Rodean Sam Mai 12, 2012 11:38 am

Horia Zilieru, Emilian Marcu, Vasile Diacon, Ioan Grămadă, Rodica Rodean

Un bucovinean la Iaşi- Ioan Grămadă- 12 mai 2012 1001ik
Un bucovinean la Iaşi- Ioan Grămadă- 12 mai 2012 46650201
Un bucovinean la Iaşi- Ioan Grămadă- 12 mai 2012 1003us
Un bucovinean la Iaşi- Ioan Grămadă- 12 mai 2012 1002h
Un bucovinean la Iaşi- Ioan Grămadă- 12 mai 2012 Buna

Dumitru Grumăzescu

Un bucovinean la Iaşi- Ioan Grămadă- 12 mai 2012 21036572

Emilian Marcu

Un bucovinean la Iaşi- Ioan Grămadă- 12 mai 2012 1001uh


„Un bucovinean la Iaşi”.- Ioan Grămadă-prezintă Emilian Marcu

Horia Zilieru


„Un bucovinean la Iaşi”.- Ioan Grămadă-prezintă Horia Zilieru

Vasile Diacon


„Un bucovinean la Iaşi”.- Ioan Grămadă-prezintă Vasile Diacon

Emilia Pavel

Un bucovinean la Iaşi- Ioan Grămadă- 12 mai 2012 1004o

Vasile Ilucă

Un bucovinean la Iaşi- Ioan Grămadă- 12 mai 2012 1005v
Rodica Rodean
Rodica Rodean

Mesaje : 1506
Data de inscriere : 16/03/2011
Varsta : 71
Localizare : Iasi

Sus In jos

Un bucovinean la Iaşi- Ioan Grămadă- 12 mai 2012 Empty Re: Un bucovinean la Iaşi- Ioan Grămadă- 12 mai 2012

Mesaj Scris de Rodica Rodean Sam Mai 12, 2012 11:42 am

Un public numeros si de calitate

Un bucovinean la Iaşi- Ioan Grămadă- 12 mai 2012 5002f
Un bucovinean la Iaşi- Ioan Grămadă- 12 mai 2012 80438342
Un bucovinean la Iaşi- Ioan Grămadă- 12 mai 2012 5005y
Un bucovinean la Iaşi- Ioan Grămadă- 12 mai 2012 5004z
Un bucovinean la Iaşi- Ioan Grămadă- 12 mai 2012 5003e
Un bucovinean la Iaşi- Ioan Grămadă- 12 mai 2012 5001m
Un bucovinean la Iaşi- Ioan Grămadă- 12 mai 2012 5007y
Un bucovinean la Iaşi- Ioan Grămadă- 12 mai 2012 23220828
Rodica Rodean
Rodica Rodean

Mesaje : 1506
Data de inscriere : 16/03/2011
Varsta : 71
Localizare : Iasi

Sus In jos

Un bucovinean la Iaşi- Ioan Grămadă- 12 mai 2012 Empty Re: Un bucovinean la Iaşi- Ioan Grămadă- 12 mai 2012

Mesaj Scris de Rodica Rodean Sam Mai 12, 2012 11:43 am

Grupul folcloric “Floare de colţ”

Un bucovinean la Iaşi- Ioan Grămadă- 12 mai 2012 22001e
Un bucovinean la Iaşi- Ioan Grămadă- 12 mai 2012 24266562

Grupul folcloric „Floare de colţ” - 12 mai 2012
Rodica Rodean
Rodica Rodean

Mesaje : 1506
Data de inscriere : 16/03/2011
Varsta : 71
Localizare : Iasi

Sus In jos

Un bucovinean la Iaşi- Ioan Grămadă- 12 mai 2012 Empty Re: Un bucovinean la Iaşi- Ioan Grămadă- 12 mai 2012

Mesaj Scris de Rodica Rodean Sam Mai 12, 2012 11:45 am



Ultima editare efectuata de catre Rodica Rodean in Sam Mai 12, 2012 12:46 pm, editata de 2 ori
Rodica Rodean
Rodica Rodean

Mesaje : 1506
Data de inscriere : 16/03/2011
Varsta : 71
Localizare : Iasi

Sus In jos

Un bucovinean la Iaşi- Ioan Grămadă- 12 mai 2012 Empty Re: Un bucovinean la Iaşi- Ioan Grămadă- 12 mai 2012

Mesaj Scris de Rodica Rodean Sam Mai 12, 2012 11:53 am

Prietenii Universului

Un bucovinean la Iaşi- Ioan Grămadă- 12 mai 2012 4001o
Un bucovinean la Iaşi- Ioan Grămadă- 12 mai 2012 4002n
Un bucovinean la Iaşi- Ioan Grămadă- 12 mai 2012 4004h
Un bucovinean la Iaşi- Ioan Grămadă- 12 mai 2012 4003s
Un bucovinean la Iaşi- Ioan Grămadă- 12 mai 2012 4011b
Un bucovinean la Iaşi- Ioan Grămadă- 12 mai 2012 4010d
Un bucovinean la Iaşi- Ioan Grămadă- 12 mai 2012 4009o
Un bucovinean la Iaşi- Ioan Grămadă- 12 mai 2012 4008g
Un bucovinean la Iaşi- Ioan Grămadă- 12 mai 2012 Carmenw

Ioan si Didina Grămadă, Horia Zilieru,Sorin Cotlarciuc, Rodica Rodean

Un bucovinean la Iaşi- Ioan Grămadă- 12 mai 2012 4012k

Ioan Grămadă şi Rodica Rodean

Un bucovinean la Iaşi- Ioan Grămadă- 12 mai 2012 4006rc

Ioan Grămadă, Vasile Diacon, Emilian Marcu, Marcel Cahniţă

Un bucovinean la Iaşi- Ioan Grămadă- 12 mai 2012 4005wg

Doiniţa Cristea, Olina Petrov, Carmen Prepeliţă, Magda Paşca

Un bucovinean la Iaşi- Ioan Grămadă- 12 mai 2012 5006py

Dumitru Grumăzescu

Un bucovinean la Iaşi- Ioan Grămadă- 12 mai 2012 55001

Bunica şi nepoata

Un bucovinean la Iaşi- Ioan Grămadă- 12 mai 2012 Bunicasinepoata
Rodica Rodean
Rodica Rodean

Mesaje : 1506
Data de inscriere : 16/03/2011
Varsta : 71
Localizare : Iasi

Sus In jos

Un bucovinean la Iaşi- Ioan Grămadă- 12 mai 2012 Empty Re: Un bucovinean la Iaşi- Ioan Grămadă- 12 mai 2012

Mesaj Scris de Ovidiu Raul Vasiliu Sam Mai 12, 2012 10:42 pm

A fost o atmosferă minunată! M-am bucurat de reîntâlnirea cu dl. Ioan Grămadă. Gânduri de preţuire pentru pasiunea dumnealui pentru tradiţia şi folclorul nostru, precum şi pentru poezie! Cu prietenie, Raul
Ovidiu Raul Vasiliu
Ovidiu Raul Vasiliu

Mesaje : 956
Data de inscriere : 06/04/2011
Varsta : 49
Localizare : Iasi

Sus In jos

Un bucovinean la Iaşi- Ioan Grămadă- 12 mai 2012 Empty Re: Un bucovinean la Iaşi- Ioan Grămadă- 12 mai 2012

Mesaj Scris de PETRESCU DAN Sam Mai 12, 2012 11:47 pm

Bucovina a castigat batalia de la Iasi...Atmosfera si duhul bucovinean s-a revarsat peste spiritul iesean...Felicitari Rodica...ai adus locurile natale in Iasi..
Raul..speram sa te vad dea-dreapta.........
PETRESCU DAN
PETRESCU DAN

Mesaje : 583
Data de inscriere : 10/04/2011
Varsta : 77
Localizare : Craiova

Sus In jos

Un bucovinean la Iaşi- Ioan Grămadă- 12 mai 2012 Empty Re: Un bucovinean la Iaşi- Ioan Grămadă- 12 mai 2012

Mesaj Scris de Ovidiu Raul Vasiliu Dum Mai 13, 2012 8:45 am

Smile ehhhh..nu mi-a ieşit de data asta
Ovidiu Raul Vasiliu
Ovidiu Raul Vasiliu

Mesaje : 956
Data de inscriere : 06/04/2011
Varsta : 49
Localizare : Iasi

Sus In jos

Un bucovinean la Iaşi- Ioan Grămadă- 12 mai 2012 Empty Re: Un bucovinean la Iaşi- Ioan Grămadă- 12 mai 2012

Mesaj Scris de PETRESCU DAN Dum Mai 13, 2012 10:47 pm

Rabdare este intotdeauna rasplatita...Cei din urma vor fi cei dintai !! Very Happy
PETRESCU DAN
PETRESCU DAN

Mesaje : 583
Data de inscriere : 10/04/2011
Varsta : 77
Localizare : Craiova

Sus In jos

Un bucovinean la Iaşi- Ioan Grămadă- 12 mai 2012 Empty "AMINTIRI" DESPRE IOAN GRĂMADĂ

Mesaj Scris de Marian Malciu Vin Mai 18, 2012 9:43 pm

... Ioan Grămadă îşi aminteşte că primele sale preocupări în ale literaturii au fost poeziile de dragoste, pe vremea în care era licean, dar până la urmă, după cum mărturiseşte domnia sa, „Cupidon trecea când la una când la alta, aşa că… prima mea iubirea a fost proza”, mai ales că nu se împăca bine cu versurile albe pe care le-a încercat şi, în acelaşi timp, fiind nevoit să vorbească turiştilor despre muzeul său etnografic şi să dea explicaţii cu privire la exponatele adăpostite aici, s-a obişnuit să vorbească şi să exprime mult mai multe sentimente şi gânduri în proză decât reuşise să se manifeste în poezie. Încurajat de vizitatori să treacă pe hârtie şi să publice ceea ce le explică lor, a hotărât să-şi scrie un fel de memorii pe care le-a dat tiparului sub titlul "Întâmplări din viaţa unui colecţionar" – Editura AXA, Botoşani, 2007, sub forma unei poveşti „a vieţii sale de om şi de pasionat colecţionar de opere de artă”, după cum bine subliniază profesorul Valeriu Maricari în „Cuvânt înainte” la acest volum. A doua carte de proză pe care a scris-o, autorul o consideră şi o prezintă ca fiind continuarea primului volum, poartă titlul „Întâmplări ce nu puteau fi uitate” şi a fost publicată în anul 2008, după ce a văzut lumina tiparului la aceeaşi editură. Destul de vizibil emoţionat, Ioan Grămadă a dorit să aprecieze că a treia sa carte este cea „de căpătâi”, aşa cum îi place s-o spună de câte ori se iveşte ocazia, menţionând că în ea a încercat să cuprindă tot ce a putut „cu privire la tradiţii, la folclor, obiceiuri, istorie, legate de Câmpulung, de câmpulungeni, de aceşti oameni minunaţi care îşi poartă dulcea povară a doinelor şi dorurilor, precum şi măreţia naturii în ei înşişi”. Este vorba de "Pelerin prin zestrea străbunilor câmpulungeni" – Editura AXA, Botoşani, 2010, pe care am avut cinstea să mi-o ofere autorul, să o primesc la domiciliu şi să o citesc până la sfârşitul acelei luni de august 2011.
Vorbitorul ne-a mărturisit că nu intenţiona să publice o carte de poezii, deşi le avea adunate de mult timp, dar a fost provocat de preşedinta Asociaţiei Universul Prieteniei, doamna Rodica Rodean, să scrie şi să publice. Printre altele, îşi aminteşte de o apreciere, făcută de această doamnă, în glumă ori, mai degrabă, în serios: „Ştiţi? O poezie bună se lucrează şi într-un an de zile!”, prin care l-a îndemnat şi l-a determinat să scrie, aşa cum şi domnul Vasile Sfarghiu o făcuse de mai multe ori. În acest context, domnul Ioan Grămadă îşi aminteşte cu plăcere despre o sarcină de serviciu, la nivel de judeţ, pe care a avut-o de îndeplinit în anul 1976. Este vorba de însoţirea şi organizarea deplasărilor Cenaclului "Flacăra", condus de regretatul poet Adrian Păunescu, pe meleagurile bucovinene. Frumoasele întâmplări şi extraordinarele spectacole de muzică şi de poezie au avut darul de a-l stimula să compună versuri şi povestiri scurte, raportate la diferitele întâmplări petrecute pe traseu ori prin culisele cenaclului. Toate acestea, puse cap la cap, l-au determinat pe domnul Ioan Grămadă să-şi revizuiască poeziile create în timp şi să compună altele noi, pentru a avea suficient material, în vederea publicării. Aşa s-a născut volumul de versuri "Poezii şi poeme din Bucovina" – editat sub egida Asociaţiei ”Universul Prieteniei”, Editura PIM, Iaşi, 2011, care urma să fie lansat în municipiul Câmpulung Moldovenesc chiar în ziua următoare.
Pentru că originalul scriitor Ioan Grămadă urmează să ocupe şi alte pagini în reportajul de faţă, aici am să amintesc doar că şi-a încheiat prestaţia în faţa noastră prin prezentarea unui poem pe care l-a dedicat regretatului poet Dragoş Vicol - născut în comuna Cacica, despre care v-am vorbit, fost membru al Uniunii Scriitorilor din România. Poemul a fost creat la Sadova, în noaptea în care autorul a aflat că poetul a decedat (22 decembrie 1981 la Bucureşti) şi este intitulat „Când ai plecat”. În plus, vă reţin atenţia cu două momente importante din viaţa domnului Ioan Grămadă:
- la 18 septembrie 2010 este primit în Asociaţia Scriitorilor şi Artiştilor din Ţara Dornelor; festivitatea s-a desfăşurat în Catedrala „Sfânta Treime” din municipiul Vatra Dornei.
- în octombrie 2010 a participat la Concursul Naţional de poezie şi proză „Flori din Bărăgan”, organizat de Societatea Scriitorilor Dunăreni, la care, pentru lucrarea „Dor de Eminescu”, a primit premiul I pe ţară, la secţiunea proză.
Aceste două evenimente nu-mi sunt cunoscute direct de la sursă, deşi am purtat corespondenţă şi comunicăm adesea telefonic. Modestia afişată de Ioan Grămadă nu este doar pentru momente în care ar dori să se vorbească de bine despre persoana sa, ci este un mod de a fi, un mod de a trăi şi de a se manifesta chiar şi în relaţia de familie ori în cea cu prietenii, aşa cum m-am convins cunoscându-l în ambele ipostaze. Datele comunicate aici le-am extras din cartea pe care mi-a oferit-o zilele trecute domnul inginer Vasile Sfarghiu: „120 de autori câmpulungeni”, o carte deosebit de bogată pentru care-i mulţumesc din suflet şi pe această cale.

(Fragmente din DOR DE BUCOVINA)
Marian Malciu
Marian Malciu

Mesaje : 262
Data de inscriere : 12/05/2011
Varsta : 78
Localizare : Slatina

Sus In jos

Un bucovinean la Iaşi- Ioan Grămadă- 12 mai 2012 Empty Re: Un bucovinean la Iaşi- Ioan Grămadă- 12 mai 2012

Mesaj Scris de Marian Malciu Vin Mai 18, 2012 11:10 pm

L-am fixat pe domnul Ioan Grămadă. Nu se citea nimic în plus pe faţa domniei sale. „Păi da!” mi-am zis eu, mai mult să-mi dau curaj. „Dumnealui este de aici, este gazdă. Îi cunoaşte şi este cunoscut. Nu-i prima oară când se întâlnesc!. Mult mai târziu, la final şi la muzeul dumnealui, am realizat că avea emoţii la fel de mari ca ale mele. Problema era că nu-l cunoşteam suficient până în acel moment şi, firesc, nu i-am putut citi chipul cu precizie. M-am înşelat! De fapt, când a luat cuvântul, s-a dovedit că această variantă a fost bună…
Cum spuneam mai sus, poetul Liviu Apetroaie, a prezentat volumul de versuri "Poezii şi poeme din Bucovina". A vorbit cursiv şi a ştiut ce să puncteze, cu atât mai mult că era vorba de poezii în care era ilustrat ţinutul acelor oameni din sală, în majoritate. Versurile autorului Ioan Grămadă, însumate, dădeau ceea ce bine sublinia vorbitorul: „… O cronică subiectivă a Bucovinei, o dare de seamă pentru acest ţinut din partea unui fiu al locului care se simte dator să mulţumească timpului şi spaţiului în care şi-a desăvârşit trăirile”. Da, în versurile sale, aşa cum am constat după ce am parcurs acasă, în linişte, întregul volum, prietenul nostru vorbeşte din tot sufletul despre Bucovina, dar şi despre „oraşul de suflet, Câmpulung Moldovenesc, căruia i-a dedicat nu numai pagini de suflet, ci şi toată fiinţa sa! Pe de altă parte, Liviu Apetroaie a evidenţiat poemele de dragoste ale colegului meu. Le-am citit cu atenţie, cu atât mai mult cu cât, în conţinutul lor, am descoperit mult mai multe metafore reuşite ca în celelalte capitole conţinute în volum. Vă reţin atenţia asupra acestui domeniu pentru că, la poezia „O floare numită iubire” am zâmbit larg, cu bucurie, amintindu-mi de poetul Ienăchiţă Văcărescu – filolog şi istoric, autor al primei gramatici româneşti tipărite (1787) – din a cărui creaţie erotică nu am uitat niciodată să declam, ca o justificare a unor „acţiuni” de dragoste: „S-o iau, se strică/ S-o las, mi-e frică/ Că vine altul şi mi-o ridică.” În acelaşi sens am simţit că s-a „justificat” poetul Ioan Grămadă în poezia amintită: „Apoi fără să o rup am luat-o uşor/ Încet, cu tot cu rădăcină/ Şi-am răsădit-o în inimă / Şi am stropit-o cu lacrimi de dor.” În schimb, în alte poezii – "Mi-e dor de tine" – îşi declară direct sentimentele: „Mi-e dor de chipul tău frumos/ De zâmbetul tău cald, senin,/ De trupul fin şi mlădios/ Care mă face să suspin.”
Vorbitorul a subliniat şi aplecarea poetului Ioan Grămadă asupra spiritualităţii oamenilor din acele locuri şi asupra temelor sociale, domenii tratate cu atenţie, cu mult suflet şi reuşită stilistică. În acele momente priveam cu atenţie oamenii din sală, în afara celor despre care ştiam că au venit din alte zone ale ţării. Am fost uimit de atenţia pe care o acordau discursului. Se citea pe feţele lor emoţia, plăcerea, mulţumirea. Era cât se poate de vizibil că, sufleteşte, sunt alături de autor, de munca depusă în creaţia poetică dedicată locurilor natale şi oamenilor de valoare, intraţi în istorie pentru faptele pline de eroism puse în slujba neamului românesc.
Am fost, fără să exagerez, impresionat. În acelaşi timp, am apreciat şi discursul în sine, grija pe care Liviu Apetroaie a manifestat-o în a reliefa meritele autorului, fără să facă apel la expresii ori la cuvinte laudative. Îmi puneam, din nou, obsedantele întrebări: „Ce va vorbi Emilian Marcu despre romanul meu? A avut el timp să-l citească? A reuşit să-i pătrundă esenţa? M-a înţeles pe mine?” Poate că ar fi apărut şi mai multe, dar vocea plăcută a domnului Ioan Grămadă m-a smuls din cele griji ce păreau că nu-mi dau pace. L-am ascultat cu plăcere şi curiozitate. Vorbea uşor grăbit, încărcat de emoţia pe care nu am descoperit-o suficient de bine ceva mai devreme, dar pe care am cunoscut-o la întâlnirea din ziua precedentă, la tabăra noastră. Mi se părea firesc să se întâmple aşa. Oare pentru a mă justifica eu în faţa propriei mele persoane? Nu cred. Întotdeauna am avut convingerea că omul lipsit de emoţii, mai ales în împrejurări care fac sufletul să vibreze, trece pe lângă tot ceea ce este frumos, înălţător, fie că este vorba de sentimente ori de gesturi, acţiuni, sau manifestări entuziaste, fără să le simtă, fără să pătrundă esenţa acestora şi rolul lor în viaţa oamenilor. Trece rece şi indiferent, inconştient, pentru că nu este sensibil ori, într-o expresie, nu este iubitor de oameni şi de frumos, nu ştie ce este iubirea şi nu ştie să iubească. Ori, sub acest aspect, Ioan Grămadă a dovedit prin tot ce a făcut şi a creat, că este o persoană sensibilă, că preţuieşte şi iubeşte oamenii, că are credinţă şi-l iubeşte pe Dumnezeu şi toate creaţiile sale. Altfel, presupun, nici nu putea să scrie o poezie frumoasă, izvorâtă din sufletul său generos, din iubirea de neam şi din credinţă.

(Fragment din DOR DE BUCOVINA)
Marian Malciu
Marian Malciu

Mesaje : 262
Data de inscriere : 12/05/2011
Varsta : 78
Localizare : Slatina

Sus In jos

Un bucovinean la Iaşi- Ioan Grămadă- 12 mai 2012 Empty Re: Un bucovinean la Iaşi- Ioan Grămadă- 12 mai 2012

Mesaj Scris de Continut sponsorizat


Continut sponsorizat


Sus In jos

Sus

- Subiecte similare

 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum