Universul Prieteniei
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.
Tabăra de creaţie

PARTENERI MEDIA


GANDURI PENTRU ASOCIATIE Tvr_ia10

GANDURI PENTRU ASOCIATIE Sigla_13



GANDURI PENTRU ASOCIATIE Logorr10



GANDURI PENTRU ASOCIATIE Agenti10


GANDURI PENTRU ASOCIATIE Sigla_12




Parteneri
PARTENERI

USR-Fil.Iaşi

GANDURI PENTRU ASOCIATIE Usr.png_zpswlwosewt

Biblioteca Judeţeană “Gheorghe Asachi” Iaşi
GANDURI PENTRU ASOCIATIE Logo%20gh%20asachi_zpsrat2ap93

Asociaţia Literară „Păstorel”
GANDURI PENTRU ASOCIATIE Logo_p_zpswlzkexoc

Editura PIM

GANDURI PENTRU ASOCIATIE Logo_PIM_zpsryukazl0

Complexul Muzeal "Moldova" Iaşi

GANDURI PENTRU ASOCIATIE Palat_11






Ultimele subiecte
» Mihai LEONTE poetul armoniei si al optimismului...
GANDURI PENTRU ASOCIATIE EmptySam Iun 03, 2017 11:37 pm Scris de Mihai LEONTE

» Buna! cum mai esti tu astazi?
GANDURI PENTRU ASOCIATIE EmptyMier Sept 14, 2016 8:10 pm Scris de Rodica Rodean

» Titi Nechita
GANDURI PENTRU ASOCIATIE EmptySam Iul 16, 2016 4:40 am Scris de Titi Nechita

» Tabăra de creaţie şi recreaţiei: Botoşani-plai eminescian, ziua 1
GANDURI PENTRU ASOCIATIE EmptyMar Apr 12, 2016 5:42 am Scris de Admin

» Tabără de creaţie şi recreaţie:Botoşani – plai eminescian, ziua 2
GANDURI PENTRU ASOCIATIE EmptyMar Apr 12, 2016 5:38 am Scris de Admin

» Tabăra de creaţie şi recreaţie:Botoşani-plai eminescian, ziua 3
GANDURI PENTRU ASOCIATIE EmptyMar Apr 12, 2016 5:33 am Scris de Admin

» Tabăra de creaţie şi recreaţie:Botoşani-plai eminescian, ziua 4
GANDURI PENTRU ASOCIATIE EmptyMar Apr 12, 2016 5:27 am Scris de Admin

» Tabăra de creaţie şi recreaţie:Botoşani-plai eminescian, ziua 5
GANDURI PENTRU ASOCIATIE EmptyMar Apr 12, 2016 5:17 am Scris de Admin

» Tabără de creaţie şi recreaţie:Botoşani–plai eminescian, ziua 6
GANDURI PENTRU ASOCIATIE EmptyMar Apr 12, 2016 5:10 am Scris de Admin

web trafic

universulprieteniei.org trafic.ro

GANDURI PENTRU ASOCIATIE Labels=0 ===========================
Căutare
 
 

Rezultate pe:
 


Rechercher Cautare avansata


GANDURI PENTRU ASOCIATIE

In jos

GANDURI PENTRU ASOCIATIE Empty GANDURI PENTRU ASOCIATIE

Mesaj Scris de PETRESCU DAN Lun Mai 30, 2011 2:12 am

Cugetari
Cu Dumnezeu departe,oamenii se vad asa cum le place sa se socoteasca si nu cum sunt. Inzestrati numai cu drepturi si calitati. Incapabili de a lua distanta de lauda de sine. Se culca si se trezesc in fiecare zi cu gandul la impotriviri, rafuieli, la a cere socoteala si a pune la zid.

Cu Dumnezeu aproape, trebuie sa renunte la parerea de sine si sa se smereasca. Nu mai au de ce sa se opreasca la greselile semenilor. Nu mai doresc sa vada defectele acelora, pentru ca nu mai cauta sa improspateze ura si judecata. Ajung sa-si vada nimicnicia. Incep sa-si iubeasca vrajmasii si sa se roage pentru dusmani. Reactioneaza asemeni lui Dumnezeu, iubind fara exceptii.
Pentru oamenii limitati la conditia lor, tinerea la distanta a lui Dumnezeu le face bine. Cazuti din normalitate, ei incearca sa desfiinteze pacatul si sa-l legitimeze la nivelul conventiilor sociale si morale. Nu mai vorbim de faptul ca li se pare un lucru de neatins facerea de bine pentru cei ce ii urasc. Dimpotriva, pentru cei care au facut din ei loc de odihna pentru Dumnezeu, totul devine posibil, inclusiv iubirea vrajmasilor. Au facut saltul de la omenesc la dumnezeiesc.
Iata ce aduc apropierea si departarea de Dumnezeu. Alegeti. Dar nu uitati ca de modul in care ati ales depinde fericirea sau suferinta vesnica.
GÂNDURI DESPRE VIAŢĂ

• Daca iubesti viata, si viata te va iubi pe tine. – Arthur Rubinstein
• Traieste-ti viata ca si cum fiecare fapta a ta ar deveni lege universala. – Immanuel Kant
• Viata e la fel cum ai interpreta in public un solo de vioara, invatad stiinta instrumentului pe masura ce canti. – Samuel Butler
• Cel mai bine si-a flosit viata cel care s-a bucurat cel mai mult de ea. – Samuel Butler
• Viata este ceea ce ti se intampla in timp ce esti ocupat sa faci alte planuri. – John Lennon
• Viata – o plimbare spre somn. – Lucian Blaga
• Viata se masoare in functie de rapiditatea schimbarii, sccesiunea influentelor care modifica fiinta. – George Elliot
• Viata este o instructie perpetua in cauza si efect. – Ralph Waldo Emerson
• Poti sa traiesti o suta de ani, daca renunti la toate acele lucruri care te fac sa-ti doresti sa traiesti



5 rani care influenteaza viata

O sa incep acest articol cu o fraza pe care este bine sa ne-o amintim in fiecare zi, mai ales atunci cand avem tendinta sa ne judecam semenii: ”Nu exista oameni rai, exista oameni care sufera!” Acesta este axioma relatiilor interumane. Pornind de la aceasta axioma, vom vorbi astazi despre cele 5 rani care isi pun amprenta asupra vietii noastre.

Fiecare din noi, cand ne nastem, stim, in adancul sufletului nostru, ca motivul incarnarii noastre este acela de a fi noi insine, trecand printr-o serie de experiente. Toti avem aceeasi misiune: aceea de a trai o serie de experiente pana cand ajungem sa le acceptam si sa ne iubim pe noi insine trecand prin ele.

Inainte de a te naste, Dumnezeul tau interior iti atrage sufletul spre mediul si familia de care vei avea nevoie in viitoarea ta viata.

In primele etape ale vietii, copilul cunoaste bucuria de a fi el insusi, dupa care va incepe sa cunoasca durerea provocata de faptul ca nu are dreptul de a actiona mereu cum vrea el.

Apoi, pentru a-si micsora suferinta, copilul se resemneaza si ajunge sa-si creeze o noua personalitate pentru a deveni ceea ce vor ceilalti sa devina. Finalmente, ajungem sa ne cream masti pe care le folosim pentru a ne apara impotriva suferintei traite pe parcursul celei de a doua etape. Aceste masti corespund celor cinci rani importante, traite de fiinta umana: respingere, abandon, umilire, tradare, nedreptate.

Aceste rani dau nastere urmatoarelor masti: fugarul, dependentul, masochistul, dominatorul si rigidul. Sa vorbim pe rand despre fiecare dintre ele.

Rana de respingere: masca de fugar.
Cel care sufera din cauza ei se simte respins in fiinta lui si in dreptul sau de a exista. Poate fi o rana care sa se formeze chiar din timpul existentei intrauterine, in cazul copiilor nedoriti sau al celor care s-au incarnat pentru a vindeca aceasta rana de respingere (se vor naste in familii care ii vor respinge, pentru a le da ocazia sa invete din aceasta experienta).

Fugarul are un corp fragmentat, incomplet, incat ai impresia ca ii lipseste o parte a corpului-este un corp care nu vrea sa ocupe prea mult spatiu. Rana de respingere este traita in raport cu parintele de acelasi sex.

Fugarul cauta singuratatea, deoarece daca ar primi mai multa atentie, i-ar fi frica ca nu ar sti ce sa faca cu ea. Este considerat solitar si este lasat singur. Vorbeste putin in general. Fugarul dezvolta afectiunii ale pielii, pentru a nu fi atins. Cand este intr-un grup, nu vrea sa participe si se face invizibil. Se retrage in carapacea lui. E convins ca ceea ce spune sau crede el este lipsit de valoare.

Cauta perfectiunea in tot ceea ce face, deoarece crede ca va fi judecat pentru orice greseala mica. Intra in panica si ramane nemiscat, mai ales in fata persoanelor de acelasi sex.

Rana de abandon: masca dependentului
Rana de abandon este traita de cineva care a fost parasit, lasat deoparte (de ex, in cazul unui copil a carui mama devine dintr-odata prea ocupata cu noul bebelus). Rana de abandon este traita mai mult in relatie cu parintele de sex opus. Aceste persoane nu se simt suficient de hranite la nivel afectiv. Aceasta masca secaracterizeaza printr-un corp lipsit de tonus.

Dependentul crede ca nu poate sa reuseasca nimic singur si ca are nevoie de cineva pentru a-l ajuta. Ochii mari, tristi indica o rana de abandon.
Dependentul este cel mai apt sa devina victima. Isi creeaza tot soiul de dificultati in viata: mai ales probleme de sanatate pentru a atrage atentia. Dependentul traieste evenimentele ca fiind dificultati. De asemenea, are dificultati in a lua o decizie dar nu se indoieste de acea decizie decat daca nu se simte sustinut de altcineva.

Singuratatea este cea mai mare frica a dependentului. Se agata de ceilalti si face orice pentru a le obtine atentia. Teama lui e : ”Ce-o sa ma fac singur? Ce o sa devin? Ce o sa mi se intample?”

Dependentul crede ca nu este suficient de important pentru a merita atentia celuilalt. Emotia cea mai intens traita de catre dependent este tristetea. Ii este teama de orice forma de autoritate. Se simte responsabil de fericirea sau nefericirea altora, la fel cum crede ca ceilalti sunt responsabili de propria lui fericire sau nefericire.

Rana de umilire: masca masochistului
Aceasta rana se formeaza atunci cand copilul simte ca unuia dintre parinti ii este rusine cu el daca este murdar, face o prostie sau e prost imbracat. Rana de umilire este traita cel mai adesea in relatie cu mama. Masochistul va cauta durerea in mod inconstient si se pedepseste inainte ca altcineva sa faca acest lucru. Masochistul isi va dezvolta un corp gras, de care ii este rusine. Masochistul are talentul de a se plasa in situatii in care trebuie sa aiba grija de o alta persoana. Astfel uita de sine din ce in ce mai mult.

Masochistul este de obicei hipersensibil, iar cel mai marunt lucru poate sa-l atinga. In consecinta, face orice pentru a nu-i rani pe ceilalti. Cand cineva din cei iubiti se simte nefericit, crede ca el este responsabil. Nu intelege ca, fiind atat de legat de ceea ce simt ceilalti, nu isi mai asculta propriile nevoi. El este cel care isi asculta cel mai putin nevoile din cele cinci caractere.

Cea mai mica critica la adresa lui il face sa se simta umilit si neinsemnat. Cand este invinovatit de ceva, ramane blocat, nestiind ce sa spuna pentru a se apara. Un lucru foarte important pentru el este libertatea. A fi liber pentru el inseamna sa nu dea socoteala nimanui, sa nu fie controlat de nimeni si sa faca ceea ce vrea cand vrea.

Masochistul are o dificultate atat de mare in a-si face pe plac incat, atunci cans se simte bine intr-o anumita activitate, se acuza de obicei ca profita prea mult de acea stare.

Rana de tradare: masca dominatorului
Aceasta rana este traita in relatie cu parintele de sex opus, atunci cand increderea este distrusa in aceasta relatie.

Dominatorul are cele mai multe asteptari de la ceilalti, deoarece ii place sa prevada totul si sa controleze. Are o personalitate foarte puternica. Isi afirma convingerile cu forta si se asteapta ca si ceilalti sa adere la credintele lui. Are mult talent si isi face repede treaba. Nu are rabdare cu cei lenti.

Trebuie sa faca eforturi pentru a-i tolera. Dominatorul este foarte sensibil, dar e o sensibilitate care nu se vede prea mult, deoarece este prea ocupat sa isi arate forta. Face doar ce si cum vrea el. Le spune celorlalti ceea ce vor sa auda, dar nu tine cont de parerea lor si pana la urma face cum vrea el.

Ceea ce conteaza cel mai mult pentru el este sa aiba reputatia unei persoane de incredere, responsabila, care isi face foarte bine treaba.
Cea mai mare teama a dominatorului este disocierea sub orice forma. Traieste foarte greu o despartire in cuplu sau orice forma de disociere. Pentru un dominator este o forma de infrangere grava.

De asemenea, el nu va vrea sa dea o a doua sansa cuiva in care si-a pierdut increderea. Foarte adesea, nici macar nu va vrea sa mai vorbeasca cu acea persoana.

Rana de nedreptate: masca rigidului
Este o persoana care nu se simte apreciata la justa ei valoare, care nu se simte respectata sau care nu crede ca primeste ceea ce merita. Traieste aceasta rana mai ales in relatia cu parintele de acelasi sex, si sufera mai ales din cauza racelii acelui parinte, din cauza autoritarismului, a criticilor frecvente, a severitatii, intolerantei sau conformismului.

Rigidul este inclinat sa simta invidie pentru cei care au mai mult decat el si care, in opinia lui, nu merita. De asemenea, e convins ca ceilalti il invidiaza cand el are mai mult decat ei. Rigidului ii este cel mai teama de a se ingrasa. Va face totul pentru a nu se ingrasa.

Face totul pentru nu avea probleme, si chiar cand le are din plin, prefera sa spuna ca nu le are, pentru a evita sa simta suferinta legata de ele.

Persoanele rigide sunt foarte exigente cu ele insele, in majoritatea aspectelor vietii. Rigidul cauta atat de mult perfectiunea incat are tendinta sa se controleze pe el insusi. Face adesea prea multe si pana la urma cedeaza. Ii este foarte greu sa ceara ajutorul cuiva. Prefera sa faca totul singur, pentru a fi sigur ca este perfect.

Rigidul are o dificultate in a se lasa iubit si a-si arata iubirea. Un alt mijloc folosit de rigid pentru a fi nedrept fata de el insusi este comparatia. Are tendinta de a se compara cu cei pe care ii considera mai buni decat el.

Daca va recunoasteti sub una sau mai multe din aceste masti, este timpul sa constientizati acest lucru si sa incepeti sa lucrati pentru a indeparta masca si a avea acces la cine sunteti cu adevarat.

Pentru a incepe procesul de constintizare si pentru a afla mai multe detalii despre cele 5 tipologii, va recomand cartea
“Cele 5 rani care ne impiedica sa fim noi insine”, Lise Bourbeau, Editura Ascendent.

Schimbarea lumii in bine se va face nu cand ceea ce se petrece in lume se va prelungi si in biserica, ci invers.


"rabdarea e inceputul intelepciunii" ( Descartes)
…………………………………………………………………………………………………………………………………..
„Frumuseţea constă în gratuitatea sentimentului de curiozitate. În ziua de azi, oamenii doresc să îşi îmbogăţească orice fel de cunoştinţe, chiar fără un motiv anume. Nu fac asta nici pentru bani, nici pentru a promova un examen, şi nici pentru a-şi salva viaţa, ci din plăcerea de a cunoaşte şi din interes pentru lumea ce-i înconjoară“.
Paul Silvia, profesor de psihologie la Universitatea din North Carolina


PETRESCU DAN
PETRESCU DAN

Mesaje : 583
Data de inscriere : 10/04/2011
Varsta : 77
Localizare : Craiova

Sus In jos

Sus

- Subiecte similare

 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum